Hongkong en Macau

31 oktober 2002
Australie zit erop, we hebben in een, voor Australische backpacker begrippen, korte tijd veel gezien en vinden het mooi geweest, op naar Azie, Hong Kong here we come. We hadden al door dat het moeilijk zou zijn om op de bonnefooi een hotel te vinden, onze boekingspogingen via internet leveren dan ook niets op. Aangekomen in Hong Kong valt meteen de vriendelijkheid op. Het regelen van een betaalbaar hotel blijkt moeilijker dan we dachten (gedurende oktober tot half november zo goed als onmogelijk wegens vele conferenties), we wijzen ook een aantal hotels af wegens slechte recensies op internet. Uiteindelijk geboekt en met de bus naar de stad, Hong Kong is echt grooot en de gebouwen zijn hooog. New York lijkt een dorp vergeleken bij Hong Kong. De kamer is prima en we wagen ons dan ook maar meteen in een nabijgelegen Night market. Er is werkelijk van alles te koop, veel nep en veel prullaria. Tegen middernacht zijn we doodop en gaan we slapen.

01 november 2002
Vandaag gaan we Kowloon verkennen, dit is het vasteland van Hong Kong. We hebben de hele dag gelopen en allerlei markten en bezienswaardigheden gezien. We hebben alvast kaartjes voor de Ferry naar Macau gekocht want bijna alles zat al vol (we hebben mazzel). We hebben nog geen zin in Chinees voedsel dus het wordt de Mac. Na meer dan 12 uur gelopen te hebben op de verkeerde schoenen hebben we pijnlijke rug, benen en voeten. We vinden deze stad echt geweldig.

02 november 2002
Vandaag gaan we voor een dagje naar China, waren we hier dan al niet, ja en nee. Hong Kong is al een aantal jaar van China maar blijft een soort aparte status en grenzen houden. Nou wordt het verhaal nog gecompliceerder, tussen Hong Kong en China zit een aparte zone genaamd Shenzhen met o.a. een groot shoppingcenter. Hiervoor moet je een apart visum aanvragen en dat kan sneller en veel makkelijker dan een visum voor China. Daarnaast is China te groot om in een dagje doorheen te lopen (zelfs voor ons) dus het wordt een dagje shoppen. Met de trein naar Shenzhen daar aangekomen rent iedereen (honderden tegelijk) met visum of Chineze nationaliteit naar de ene kant en buitenlanders, wij dus, naar de andere kant. We hadden nog geen visum en hadden het lichtelijk benauwd. Eerst een douane check om Hong Kong te verlaten, vervolgens sta je zonder visum in niemandsland, visum aanvragen verloopt soepel, vervolgens weer een douane-check om Shenzhen(afgebakend deel van China)in te gaan. Na een half uur landen in en uitgaan staan we in Shenzhen. Het shoppingcenter waar het allemaal om draait heet Lo Wu en is 6 verdiepingen hoog en heeft veel vloeroppervlak met allemaal kleine winkeltjes. Grofweg te verdelen in kleding op maat, namaak kleding, namaak tassen, namaak riemen, namaak schoenen, namaak horloges, namaak CD/VCD/DVD/VIDEO, dvd-spelers en discmans, sieraden en kunst. Voor het winkelen op z'n chinees geluncht met vlees en rijst. Hadden we het al over namaak gehad. De kwaliteit is van Nigeraans beroerd tot Chinees goed. Marjolein en haar handtasmanie heeft het naar haar zin, Eddie vindt er niets aan en heeft zelfs geen oog meer voor de horloges. Als je eenmaal een echt prachthorloge hebt wil je geen namaak meer, al zijn sommige erg goed nagemaakt, maar ook niet goedkoop. De buit aan het eind van de middag valt tegen, een nep Gucci tas met bijpassende nep portemonnee en een Luis Vutton portemonnee. De mooie nepschoenen worden helaas niet in maten gemaakt die geschikt zijn voor Marjolein. Terug naar Hong Kong, weer dezelfde procedure alleen een stuk minder druk. 's Avonds meer dan een uur in de rij gestaan voor een blijkbaar populair Sushi restaurant en hier heerlijk diverse soorten en maten Sushi gegeten.

03 november 2002
Vandaag naar het echte Hong Kong island, zondag is de slechtste (lees drukste) dag om dit te doen, dit kan helaas niet anders, op de heenweg gaan we met de metro ondergronds onderwater Als eerste de Peak Tram genomen die met een hoek van 45 graden aan een kabel de berg omhoog getrokken wordt, mooie uitzichten over Hong Kong. Daarna een wandeltocht langs diverse bezienswaardigheden waaronder een tempel met mooie beelden en wierrook slingers die wekenlang achtereen blijven branden. Hierna door de straat met antiek, mooie dingen maar of te kostbaar, of te groot. De drukte valt overal erg mee (het was gewoon rustig), totdat we in het centrum kwamen. Mensen wurmen doorelkaar heen. Op de terugweg gaan we met de starferry, een 8 minuten durende tocht op mooie oude Ferries. Helaas zijn de beelden uit films met alle jonken verleden tijd, er schijnen er nog maar een paar te zijn en we hebben ze niet gezien. Laat in de middag naar de Jade markt gegaan en hier een aantal dingen gekocht. Eddie is het winkelen meer dan zat en gaat de site updaten terwijl Marjolein weer handtassen gaat kopen.

04 november 2002
In de reisverslagen vanaf 5 oktober zijn nieuwe foto's verwerkt, tevens zijn de reisverslagen gesplitst per land. Klik op de vlaggen en zie de verbeterde snelheid.
Vandaag naar Macau geweest, deze voormalige Portugese kolonie is nu van China en is vroeger bijna van ons kaaskoppen geweest. Na een uur met een supersnelle ferrie met vliegtuigmotoren zijn we in Macau. We hebben behoorlijk wat heuvels in de stad beklommen om bezienswaardigheden te kunnen zien. We worden helemaal gek van de Chinese touristen met hun sta-in-de-weg gedrag tijdens het maken van foto's. Na het rondje bezienswaardigheden zijn we de antiekwinkels ingedoken en hebben bijna een Chinese Bruidskast (geschikt voor TV) gekocht, aangezien deze inclusief verscheping 1/3 van de Nederlandse aanschafprijs is. Omdat het type dat wij wilden niet in de winkel stond en geen zin hadden om er een op maat te laten maken, hebben we er jammergenoeg van af moeten zien. Verder wat rondgeneust en niet de beruchte casino's bezocht, hier hebben we geen geld voor!

05 november 2002
Aangezien het vliegtuig pas om 14.30 vertrekt, was het de bedoeling om in de ochtend Lantau eiland te verkennen. Hier staat hoog in de bergen 1 van de grootste boedha beelden ter wereld. We hadden alleen wat kleine probleempjes, waar laten we de bagage, hoe komen we er en hoelang duurt dit alles. Uiteindelijk besloten om eerst naar het vliegveld te gaan dat op hetzelfde eiland ligt om te proberen om vroeg (5 uur van tevoren) de bagage in te checken. Helaas Qantas zou pas anderhalf uur voor de vlucht aanwezig zijn. Toen hebben we de opties bekeken waarbij we de bagage mee konden nemen. Als we de bus zouden nemen, dan zou het te lang duren en de taxi vonden we een beetje duur. Na lang wikken en wegen besloten om het niet te doen. In plaats hiervan een lange ochtend op het vliegveld doorgebracht met ontbijt en gratis internet. Tijdens onze vlucht hadden we voor het eerst last van zware turbulentie. Gelukkig was dit van korte duur en belandde we veilig in Singapore. Op het vliegveld een hotel uitgezocht en met de shuttlebus (inclusief irritante Tweetie geluiden van een luchtverfrisser) naar het hotel. We waren de laatste van het busje en betaalden met een briefje van 50 Singapore dollar en wat kleingeld om het wisselen te vergemakkelijken. In plaats van hier blij mee te zijn, werden we door de chauffeur afgezeken en uitgefoeterd dat we net zoals onze voorgangers met een briefje van vijftig betaalden. De man vond het onacceptabel ondanks dat de automaten niet kleiner gaven en de maatschappij de betaling niet op het vliegveld had geregeld. Ruime kamer, snel gaan slapen.