Maleisië

08 november 2002
Aangekomen in Malakka hebben we via via een hostel gevonden. Erg eenvoudig, maar de kamer is schoon. De Bami Swami die de boel runt, spoort echter niet helemaal (kijkt de hele dag behoorlijk stoned uit zijn ogen). Malakka heeft een rijke Nederlandse historie, het Stadhuys is hiervan een duidelijk voorbeeld evenals het model van een windmolen die hier tegenover staat. Ook de staande graven met oud Nederlandsch opschrift horen hier bij. De stilte wordt af en toe verstoord door de trishaws (riksja) met knallende house/hiphop herrie en overwegend Japanse toeristen. Ergens lasagna gegeten dat meer naar mousaka smaakte. 's Avonds nog een marktje bezocht, hier stond ook een act op het programma met iemand die met zijn vingers een kokosnoot kan doorboren (schijnt in het Guiness boek te staan).

09 november 2002
In de ochtend weer met de bus op pad. Dit keer een oude rotbus met enkele kakkerlakken als medereiziger. Eenmaal aangekomen in KL (Kuala Lumpur) staan we op een overvol, stinkend, bloedheet busstation. Op zoek naar een hotel, na diverse gezien te hebben en prijs/kwaliteit (lees schoon/prijs) dachten we een goede kamer te hebben. Tot de eerste kleine kakkerlakken verschenen. We hadden nog een spuitbus met verdelger over, dus sprayen en doden die zooi. Dit maakte de rest van de beestjes blijkbaar wakker want na enkele minuten kwamen er vanuit diverse kieren en gaten kleine tot middelgrote kakkerlakken. Achter het bed stond ook een lokdoos trouwens. Wij naar beneden naar de receptie. Er kwam binnen vijf minuten een vrouwtje met een grote spuitbus en ze wist precies waar ze moest sprayen (ervaring). Als dit niet hielp zouden we een andere kamer krijgen. Na in dit uur al ruim dertig beestjes gedood te hebben hadden we zoiets van we hebben ze wel gehad. We zaten TV te kijken toen er vrij grote kakkerlakken over de muur liepen, de maat was nu echt vol. We kregen een andere kamer en hebben ze niet meer gezien (wat een verdieping hoger en aan het andere eind van de gang al niet uitmaakt. Goede service van het hotel. Nog wat geshopped en gerelaxed en de eerste zware regenbui gehad. We vonden dat we wel een fatsoenlijk diner verdiend hadden na deze minder prettige dag en hebben heerlijk Spaanse Tapas gegeten met sangria uiteraard.

10 november 2002
Dagje sightseeien in KL dus op naar de bekende Petronas towers. Deze torens zijn erg mooi, helaas waren de gratis kaarten al op. We hadden overigens toch niet voldaan aan de dresscode (geen shorts en slippers). Als lunch hadden we een of andere ramadan special bij Delifrance. We hebben de rest van de Maleisische trip een beetje uitgestippeld en zijn 's avonds naar een markt in Chinatown gegaan waar we 11 illegale gekopieerde ceedees gekocht hebben voor ongeveer 3 gulden per stuk (ik weiger dit om te rekenen naar pleuro's). Ergens goede curry en kipcashew gegeten bij een openlucht keuken.

11 november 2002
KL hadden we wel weer gezien dus we hadden bedacht om met de bus naar de Cameron Highlands te gaan. Mooi niet dus want de bus van 9 uur was vol (ons was verteld dat je gewoon op de bonnefooi kon gaan). Voor Jan @#$ zo vroeg opgestaan, de volgende bus ging op 11.30 dus we hebben de tijd gedood met internetten (kijken welke hostels er zijn). Eindelijk tijd, alleen waar is de bus. Na een kwartier nog niets, nog geen onrust want dit is normaal in deze contreien. Opeens kwam er een moslimvrouwtje aanrennen die zij dat we bij het verkeerde Shellstation stonden te wachten en dat we naar de volgende moesten lopen. Dit was gelukkig maar tweehonderd meter verder. Ditmaal echt een rotbus zonder beenruimte, wel hele slechte vechtfilms, hard gelachen. Een reis van 6 uur waarvan de laatste twee uur door de bergen, misselijk en met stijve poten de bus uit in Tanah Rata. Er stonden diverse mensen guesthouses aan te prijzen, eentje uitgekozen die we vaak op internet tegen waren gekomen. Zag er prima uit, meteen maar heerlijke scones met cream en jelly gegeten en dit weggespoeld met thee uit de streek zelf. Aan de praat geraakt en gegeten met een 44 jarige Hagenees die al 10 jaar op west-Sumatra woont. Over van alles en nog wat geouwehoerd, van Haagsche zaken tot de problematiek met Marrokanen in heel Europa. Dit was errug gezllig onder het genot van een wijntje. Voor het eerst slapen in een oase van rust.

12 november 2002
Een countrytour geboekt waarbij we eerst naar een theeplantage en fabriek zijn gegaan waar deze streek om bekend staat. Hier hebben we het hele proces van het plukken (lees scheren) van theeplanten tot het pletten en drogen en uiteindelijk selecteren van thee gezien hebben. Dit was erg interessant voor ons theeleuten. Daarna zijn we achtereenvolgens naar een honingfarm, een aardbeienfarm, een lokale markt en door naar een butterfly garden gegaan. Hier hadden ze zeer mooie vlinders en andere insecten zoals grote wandelende takken, kevers, spinnen, kikkers en een slang. Er was tevens een rozentuin aangelegd met mooie exemplaren. Na dit alles gingen we door naar een boedhistische tempel. Dit was het einde van een geslaagde halve dagtour. In de middag de bus voor de volgende dag geregeld en een klein stukje de jungle in gelopen naar een waterval, hier kwamen we nog een Aboriginal met tweetand- speer tegen van de Orang-Asli stam die vrolijk aan het murmeren was. Eddie heeft 's middags geprobeert om een wilde orchidee zonder mieren te fotograferen wat uiteindelijk goed gelukt is.

13 november 2002
Weer op tijd met de bus, deze keer gaat de reis naar Georgetown op Penang, een eiland links van MaleisiČ. Gelukkig was deze busreis beter dan de vorige, weer een lange rit van 6 uur. Een aantal blanken gezien met zeer jonge kinderen. Ik hoop dat ze hier wonen, we kunnen ons niet voorstellen dat je zulke babietjes hiernaartoe op vakantie durft te nemen. Eenmaal aangekomen in de stromende regen weer op zoek naar een onderkomen voor de nacht. De paraplu die we in KL gekocht hadden heeft het al begeven dus we proberen voor het eerst onze poncho's uit. Tegen de tijd dat we ze aan hebben stopt de regen (Murphy is ook overal). Dit zoek en gij zult vinden blijft in MaleisiČ een probleem daar onze reisgids hier niet in voorziet. Na weer enkele plekken bekeken te hebben, zijn we beland in een hotelkamer, je betaald bijna het dubbele van een guesthouse maar je hebt een schone kamer met douche en toilet en ontbijt. beetje rondgewandeld door Chinatown (na al tig Chinatowns gezien te hebben, was deze wel erg saai). We hebben wat lokale gerechten genuttigd en daarbij wat hete pepers geprobeert (je keel slaat gewoon dicht).

14 november 2002
Vandaag een beetje sightseeien weer eigenwijs en geen paraplu gekocht, dus ergens een uur moeten schuilen, uiteindelijk toch in de regen naar het hotel gelopen. Hier hebben we ons een beetje opgelapt en zijn we gaan eten in een Afritalian restaurant. Dit is een Italiaans restaurant wat gerunt wordt door een aardige man uit Benin (naast Nigeria). Toevalligerwijs klonk de muziek bekend en bleek dit inderdaad Africando te zijn. (De band uit Benin waarin de broer van de kok van de vader van Marjolein speelt). Toevallig ook een uitstekend internetcafe gevonden waar Eddie de fotoos weer op CD heeft gezet. Morgen gaan we met de bus naar Thailand. Hier willen we eerst wat dagen aan de mooie stranden van Ko Phi Phi en Phuket doorbrengen.