Voorbereiding

Met de oliebollen nog in onze buik, zaten we aan het begin van dit jaar in een restaurant te bespreken wat we dit jaar allemaal wilden doen. Al snel kwamen we op het onderwerp reizen. Het voorgaande jaar hadden we veel kleine (soms verre) reisjes gemaakt. Dat beviel ons goed, maar toch speelde het idee om eens wat langer weg te gaan. Om ons heen hadden we verhalen van mensen gehoord die voor een aantal maanden met rugzak om, over de wereldbol gingen zwerven. Dat idee stond ons wel aan. Ook de timing zou perfect uitkomen. Marjolein zou in maart afstuderen en Eddie had sinds kort de mogelijkheid om een sabbatical leave op te nemen. Dan nog de vraag welke landen we wilden bezoeken. Over AustraliŽ en Nieuw-Zeeland waren we het al snel eens. Daarna Bali waar we lekker konden relaxen aan het strand, Thailand boeide ons ook wel. Over MaleisiŽ hadden we ook leuke dingen gehoord. In 1 avond hebben we dus de gehele reis en de route bepaald (HongKong is pas later toegevoegd na het zien van een reisprogramma). Later op internet gekeken hoe de weersomstandigheden zijn in de verschillende landen en aan de hand van deze informatie de uiteindelijke route vastgesteld. We hebben immers geen zin in regen en kou, maar in zon en warmte (anders kunnen we net zo goed in Nederland blijven!).

Bij Kilroy in Amsterdam hebben we de tickets geregeld. Het duurt wel een tijdje voordat je geholpen wordt, maar het lange wachten wordt zeker beloond! Het bleek dat er een ticket was, wat precies aansloot op de door ons uitgestippelde route. Dus daar hadden we geen omkijken meer naar. Op internet hebben we vervolgens verschillende verhuurbedrijven van auto's vergeleken. Uiteindelijk hebben we besloten om zowel gebruik te maken van campervan als auto in AustraliŽ en Nieuw-Zeeland.

We zijn meteen ook maar wat inkopen gaan doen, zodat we de kosten wat konden spreiden. Bij verschillende outdoor zaken zijn we geslaagd voor onze spulletjes, zoals rugzak, bergschoenen, enzovoort. Aan de hand van checklists kan je een overzicht krijgen van wat je allemaal nodig denkt te hebben. Het verschilt natuurlijk per persoon en is afhankelijk van welk gebied je naar toe reist, maar je krijgt toch een goed beeld. Gelukkig kan het winkelpersoneel van de speciaalzaken je goed helpen. De meesten zijn ook met een rugzak op reis geweest. Zo krijg je handige ins en outs

Verzekeringen waren al geregeld aangezien we beide een doorlopende reisverzekering hebben. Hier moet je alleen wel opletten dat de verzekering ook voor een langere aaneensluitende periode geldig is. Zo was onze verzekering alleen geldig voor 60 aaneengesloten dagen in het buitenland. Zo doorlopend is een reisverzekering dus niet. Gelukkig konden we de periode verlengen tot 180 dagen, dus dat zit wel goed!

Aangezien we een eigen huis hebben, welke we niet willen verkopen, moet de post ook geregeld worden. Er is een aantal opties. Je kan natuurlijk iemand vragen om iedere week de post op te halen (als je niemand in huis neemt). Je kan de post ook door laten sturen. Maar deze optie is erg duur als je voor langere tijd op reis gaat. Na een telefoontje met de TPG (voorheen PTT) blijkt dat je ook een verhuisbericht in kan vullen. Dit is een hele goede en relatief goedkopere optie. De eerst maand wordt je post automatisch doorgestuurd, daarna betaal je 1,35 euro per week per geadresseerde (dit scheelt de helft met de doorzendservice). Als je het verhuisformulier invult, moet je alleen het verhuisadres doorgeven en geen gebruik maken van de andere services. Op deze manier zal de post na de vervaldatum gewoon weer naar je eigen huis worden gestuurd.

Verder hebben we iemand gemachtigd voor de bankzaken. Je kan tegenwoordig internet- bankieren en veel rekeningen via automatische incasso verekenen, maar je weet maar nooit of je een keer je handtekening moet zetten. Natuurlijk wil je je ook niet druk maken om bankzaken, je zit immers aan de andere kant van de wereld te genieten van je zorgeloze leventje!

Dit is slechts een kort overzicht van wat we hebben geregeld. Ieder keer regel je weer wat en zo krijgt je reis steeds meer vorm. Je kan voor een goed beeld ook andere sites met reisverhalen lezen. Dit is wat wij ook gedaan hebben en geloof ons, je ziet iedere keer weer dingen waar je niet aan gedacht hebt!

</noscript><script type="text/javascript" src="http://ads.tripod.lycos.nl/ad/ad.php?cat=noref&mkw=&CC=nl&ord=3d443815&adpref="></script>